dimecres, 16 de juny del 2010

Crònica d’una nova exploració a Carrasua

Del 3 al 6 de juny els membres de l’ECS David Camps, Juan Perona i Jordi Farriol han realitzat nous treballs d’exploració de la Torca Carrasua.

La finalitat de l’atac és resoldre dubtes sobre la continuïtat de la cova en un parell de punts molt concrets:

v Realitzar una escalada en una de les parets de “la diagonal”, situada a -550 m per tal d’arribar a l’antic col·lector que suposem que és el mateix que trobem uns metres més amunt i que pot tenir moltes possibilitats de continuació.

v Passar un punt sifonat al curs d’aigua que transcorre per la galeria del bivac a escassos 20m d’aquest.

A continuació us oferim un breu crònica dels treballs realitzats:

v El dijous dia 3 de juny a les 17h s’entra a la cavitat fins a la “galeria del bivac” situada a -455 metres Es fa nit en el comodíssim bivac instal·lat a sobre uns dipòsits de sorra dins d’una gran galeria fòssil.

v Divendres dia 4, després de 3 hores de camí s’arriba a la zona de la “diagonal” on s’escalen uns 15 - 20 metres fins un bloc encastat entre les parets de la galeria ascendent i uns 5 o 6 metres més per sobre el bloc. Resten escalar uns 5-6 metres més fins a una galeria que s’intueix i que podria ser la continuació de l’antic col·lector d’aigües abandonat que hi ha uns metres més amunt de la cavitat, però problemes amb el trepant no permeten d’arribar-hi. Després de 4 hores d’escalada es deixa una corda fixa per tornar-hi en una propera entrada i es retorna al bivac en tres hores més.

v Dissabte dia 5: L’equip se centra durant 3 hores en treure grans quantitats de sediments de la galeria sifonada situada a la mateixa zona del bivac per on hi ha una nova aportació d’aigua cap al Río Lágrimas de San Pelayo. En aquesta punt en una exploració anterior en Manel Llenas ja havia tret una gran part de sediments.

Després de superar un primer tram estret de tres metres de llargada i de diàmetre aproximat de 50 cm negat d’aigua fins als 30 cm, s’aixeca ràpidament el sostre donat directament a una sala d’uns 30 metres de diàmetre plena de sediments amb dos canons excavats, per dos cursos d’aigua. L’un cau d’una xemeneia a un lateral de la sala i l’altra, arriba per un petit meandre; sobre d’aquest s’accedeix al nivell fòssil en forma de galeria laberíntica, molt rica en formacions blanques, que es desplaça uns 150 metres fins a una xemeneia ascendent, on es nota una clara corrent d’aire. En un propers atacs caldrà escalar-la.

Una vegada retornats al bivac es fan proves de comunicació amb l’exterior amb el nostre company de la “Guardia Civil de Montaña”, en Fran Caso utilitzant el sistema de comunicació NIcola (per a qui desitgi ampliar informació: http://naylorgr.perso.cegetel.net/cave_radio/SYTEME_NICOLA_Mk2.html)

v Diumenge dia 6: Després de llevar-se a les 5 del matí per sortir a l’exterior, es dina a les 15h ja al poble de La Hermida i se surt cap a Sabadell a les 17h on s’hi arriba a 2/4 de dues de la matinada.


Foto 1:El grup a l'entrada


Foto 2:Iniciant l'escalada de la Diagonal




Foto 3: suport a l'escalador


Foto 4: Equip de comunicació amb l'exterior NICOLA



Foto 5: El nostre company de la Guardia Civil de Montaña, en Fran Caso comunicant amb nosaltres des de l'exterior.




Foto 6: Equip Nicola de l'exterior



Foto 7: Parlant amb l'exterior des de la zona del bivac a -450 m



Foto 8: Foto del grup a la sortida.